21 Şubat 2015 Cumartesi

Anne& Baba Kursu


Japonya'da belediyeler ve doğum klinikleri anne&baba kursu veriyor.  Biz doğumun olmasını planladığımız kliniğin kursunu tercih ettik. 28 - 36 hafta arasında kursa katılım sağlanabiliyor.

Kursun verildiği yere göre bazı şeyler değişiklik gösterebilir ama ben bizim kliniği anlatacağım.
Ben şimdiye kadar hamile yogası, annelik kursu (emzirme ve bedensel değişiklikler temalı) ve yine annelik (doğum sancısı nedir, doğumun başladığını nasıl anlarsın, doğum odaları gezintisi vs) kurslarına katıldım.
Babaların katıldığı ilk ve tek kurs olduğu için bugün babalar başroldü. Amaç onları doğuma hazırlamak, neler yapabilirler anlatmak ve anneye nasıl yardımcı olabilirler diye öğretmek. Bu yüzden bugün babaları çalıştırdık :)




8 çift yoga matlarına oturduk. Öncelikle 2 gruba ayırdılar bizi. Sonrasında anneler ve babalar diye de ayrıldık. Kağıt, kalem dağıtıldı. Bir grubun  annelerine doğum anında babalardan neler beklendiği, babalarına ise doğum anında ne yaparsam eşime yardımcı olabilirim sorusu soruldu.
Diğer grubun teması ise doğum sonrası idi. Anneler doğum sonrası babadan ne bekler, babalar doğum sonrası ne yaparsa anneye yardımcı olabilir soruları soruldu.
Yazılan cevaplar yüksek sesle okundu.

Sonrasında en zevkli kısım babalara hamile göbeği takıldı. Birazcık da olsa annenin bedenen ne kadar zorlandığını gösterebilmek temel amaç. Göbek 8.5 kg ağırlığında. Takıp otur, kalk, yat, merdiven in, çık, uyu gibi komutlar yapılıyor. Oturmak gibi kolay bir eylemin bile ne kadar zorlaştığına şahit oluyorlar.
Tabii hormonlarda, iç organlarda vs bir değişiklik olmadığından tam anlamı ile anlamaları mümkün olmasa da bizimle empati kurabildiler diye düşünüyorum.


Taklitçi Yoshi :)


Sıra geldi bebek bezi değiştirmeye. Nasıl yapılmalı, nelere dikkat edilmeli gibi noktalar anlatıldıktan sonra anne ve baba sırayla oyuncak bebeklerde deneme yaptık. Bebek oyuncak olsa da birebire yakın yapıldığı için başına, boynuna özel ilgi göstermek zorundasınız :)


Alt değiştirdikten sonra sıra geldi 'bebeği kucağa almaya'. Bu da öyle kolay bir şey değil ya. İnsan çekiniyor.



Ve en son bebeği yıkamayı öğrendik. Önce hemşire yaptı, sonra çiftler :) Bebek nasıl tutulmalı, hangi malzemeler gerekli ve hangi sırayla yıkamalı anlatıldı.

Keyifli bir gün oldu bizim için. Babaların annelerle empati kurabilmesi açısından süper bir fırsat olduğunu düşünüyorum.

Japonya genelinde uygulanıyor bu sistem. Katılıp, katılmamak anne ve babalara bırakılmış. Şart değil yani.  Ama keşke şart olsa diye de içinden geçiriyor insan.


Bir de videosu mevcut tabii ki :) İyi seyirler!


9 yorum:

  1. Çok eğlenceli bir video olmuş :) Türkiye de olsa erkeklerin çoğu katılmazdı o kursa, helal olsun Yoshi Abi ye :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemeyelim haklarını ya katılan Türk erkekleri de olurdu diyelim :) teşekkürler

      Sil
  2. Ne kadar güzel bir uygulama Türkiye de böyle bir şey olsa ne kadar rehavet edilir çok merak ediyorum maşallah Sergül abla çok sağlıklı görünüyorsun inşallah hayırlısıyla kucağınıza alırsınız bebeğinizi.

    YanıtlaSil
  3. Yine harika bir post olmuş! Ayrıca Sergülcüğüm seni kitap etiketine mimledim. (Sanırım bu yorumu kitap ve serrose' ye yapmam gerekirdi. ) Soruları cevaplarsan çok sevinirim.. iyi akşamlar- ya da - günaydın :))

    YanıtlaSil
  4. Gozlerinin ici gguluyor baba Yoshi'nin. Benim videoda gordugum koca gobegi ile neler yaptigi degil, seni ve dogacak bebegini seven, ikinizi birden anlamak ve dogum sonrasinda yasanacak hersey icin hazirlikli olmaya hevesli super bir baba gordum. Allah sizi birbirinizden ayirmasin, saglik ve huzurla kavusun evladiniza insallah. Dualarim sizinle...

    YanıtlaSil
  5. Harikasınız , hamilelik çok yakışmış sana canım :)

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül