12 Kasım 2013 Salı

Benim Garip Japonlarım #3

Bu aralar çok sık kliniklere gittiğimden daha önce pek garipsemediğim bir sistemden bahsetmek istedim.
6 yıldır Japonya'da olduğum için bazı şeylere alışmış durumdayım sanırım. O şaşkoloz turist hallerimden eser yok :)

Neyse Japonya'da bir kliniğe gittiğiniz zaman sizi danışma ve bekleme salonu karşılar. Buraya kadar normal değil mi? Kaydınızı yaptırır ve sıranızı beklersiniz. Bekleme odasında televizyon, dergiler, animeler ve kitaplar bulunur.
Sonra adınız okunur. Adınız okunduğunda sıranın size geldiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Sizi 2. bekleme bölümüne alırlar. Genelde doktorun kapısının önünde sandalyeler olur ve o kısım boşaldıkta 'genel' bekleme odasındakiler çağırılır.
Ben bu sistemi biraz gereksiz buluyorum hatta saçma. Çünkü yukarıdaki fotoğraftan yola çıkarsak burası doktor kapısının önü ve genel bekleme salonu da hemen orası. Uzak bir mesafe değil yani.Zaten burası klinik büyük hastane değil.
Oradan oraya yer değiştiriyorsun sadece.
Yoshi'ye bunu anlattığımda o da önce saçma buldu. Sonra üzerine düşününce vakitten kazanmak için yapmış olabileceklerini söyledi.
Genel bekleme odasındaki dilediğince yayılabilir nasıl olsa zaman daha var diyerek.Özellikle küçük çocukla gelmiş anneleri de düşünerek. Çünkü Japonya'da her klinikte çocuklar için ayrı bölüm vardır. Orada oynarlar genelde.
Böylece adları okunduğunda çocukları o kısımdan alıp, hazır bir halde bekleyebilirler. Böylece doktor da hızlı hizmet verebilir dedi.

Yani böyle düşününce mantıklı geliyor da yine de ben çok pratik ve mantıklı bulmuyorum. Alan büyük ya da insan çok olsa kabul edilebilir ama 5-6 hasta beklerken oradan oraya taşınmak pek akıl karı değil sanki.

Siz ne dersiniz?

Benim Garip Japonlarım #1 için buraya tık tık

Benim Garip Japonlarım #2 için buraya tık tık

13 yorum:

  1. Bizde genelde bekleme odası olmadığı gibi hastane koridorlarında oturacak yer de bulunmaz. Bu şekilde yaparak, herkesin oturarak, insan gibi beklemesini garanti ediyorlar... Hastane koridorinda yer olmadığı için ayakta bekleyen hasta insanlar burada alışılmış görüntüler maalesef.

    YanıtlaSil
  2. o minik koridor Türkiye'deki gibi tıklım tıkış oluyorsa eğer içeride işini yapan doktor için de bekleyen hastalar için de sıkıntı olur bence.sevdim Japon mantığını!düzen iyidir iyi:))

    YanıtlaSil
  3. Ablasi gercekten garipmis.sanki iki is gibi gorunuyor.ama bunu zamandan tasarruf etmek icin yapiyorlar.allah alalh.:) :) :) :)

    YanıtlaSil
  4. kapının önünde kuyruk olmaması için yapılmış birşeydir bence mantıklı bencede:)

    YanıtlaSil
  5. Şu Japonlar ilginç insanlar ben beklerim :)

    YanıtlaSil
  6. Bence düzen olması iyi birşey Türkiyede olmayan bir şey bu :))

    YanıtlaSil
  7. İlginçmiş gerçekten. Burada yapılsa nasıl karşılanır bilemiyorum. :)

    YanıtlaSil
  8. bence çok mantıklı. Bizde de yapmalılar. Bir kapıyı 50 kişi değil 5 kişi beklemeli çünkü son sıraya 1 dakika bile geciksen ne olacak. Elindeki kitabı kafan rahat okursun. Aman kapı açılacak koşturacam şimdi diye dar koridorların içinde her an kapıda olmaz bi gözün.

    YanıtlaSil
  9. bende resmi gorunce birbirlerine değmemek için bizdeki bank tarzı değilde tabure gibi koydular sandım

    YanıtlaSil
  10. Hımm değişik :) Eşinizle tanışma hikayenizi çok merak ediyorum ben özel değilse bir gün yazar mısınız bloğunuzda :) var mı bilmiyorum :)

    YanıtlaSil
  11. Gayet normal. ayrıca Türkiye de de boyle ben denk geldim devlet hastanesinde.

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül