12 Mart 2013 Salı

Deprem Sadece Yeryüzünde Olmaz

Bu yazı yatağa gitmeden önce 2 sene önceki deprem yazısını okuduktan sonra aklıma gelip beni uykumdan alıkoyan kelimelerdir.
Şahsa yazılmamıştır.Kimseye adanmamıştır.
Günlük tadındadır.
Okurken bir kelimesi sizi düşündürür veya değiştirirse ne mutlu bana.
Benden bugün çıkmaları gerekiyordu yoksa uyuyamayacaktım.




İki sene önce bugün,bu saatlerde hayatımda büyük bir sınavdan geçiyordum.Türkiye'deydim ve Japonya'da 8,9 şiddetinde deprem olmuştu.
O deprem sadece ülkeyi ve Japonları değil benim hayatımı da sallamıştı.
Kaybettiğimi sandım,bir daha bulamayacağımı sandım.Yani sahip olduğumu sandıklarımla sınandım.
O anlar,dakikalar o kadar sancılıydı ki.Kelimesi yok.
Yoshi ile iletişimi sağladıktan,onu ve Karamel'i kamera karşısında sağ ve sapasağlam gördükten sonra içimde başka depremler yaşanmaya başladı.
Duygularım,kararlarım,alışkanlıklarım her bir detayı gözden geçirdim.
Benim de sevdiklerim,sevmediklerim hatta nefret ettiklerim vardı.Japonya'ya gelmeden önce hatta geldiğim ilk zamanlarda da çok sık kullanırdım.
Iyy ketçap mı nefret ederim,Iyy o mu nefret ederim gibi söylemlerim de boldu.

Japonca öğrenirken bize 'nefret' sözcüğünü de öğrettiler.Ama onun anlamını,duygusunu ve enerjisini de öğrettiler.Japonlar çok sık kullanmazlar nefret kelimesini.Hatta nefret kelimesini kullandığınız bir ortam hemen soğur.Şakasına ay ben ondan nefret ederim derseniz gülmezler.Ortamda hemen serin bir hava eser.
Bu sebeple burada yaşamaya başladıktan sonra nefret kelimesi ve duygusu hayatımdan çıkmaya başladı benim.Çok az kullanır oldum.

Ve çok az kişiden nefret eder oldum.Bazı insanların üzerimde yarattığı tahribat büyük.Bak beni bu kadar yaraladın dedikçe daha derin yaralara sebep olanlar oldu hayatımda.Bunu hemen bir aşk mevzusu sanmayın.Keşke bütün yaralarım aşktan olsaydı.Aşk için Japonya'da hayatımı sıfırlamış biri olarak bütün aşk yaralarına göğüs gerebildiğimi ispatlamış olmam gerek size.Bazen kanından olan insanların canından olamıyorsun.Bazen de aşktan değil de aşksızlıktan yara alabiliyorsun.Ve bu yaraları kapatmak için bazen iyice deşip içinde kalanı akıtmak gerekiyor.Depremden sonra ben de içimdeki irini akıtma çabasına girdim.Birçok şeyle yüzleştim.Birçok gereksiz yükümle vedalaştım.Daha bir kendim oldum.Ve buna şükrettim.

Hayatın bize sürekli mesajlar verdiğini düşünürüm.Başıma gelen her olayda şimdi benim bundan almam gereken ne diye düşünürüm.Herkesin mesajı kendine özeldir.Bu sebeple dört gözle bakın etrafınıza.Kalbinizi,aklınızı daha sık dinleyin.İçinizden nefreti çıkarın.Bütün bunları yapabilmek için 'kötü bir olayla' sınanmayı beklemeyin.Bir sonraki nefesi alacağınızın garantisi yok.Bu sebeple kendinizin kıymetini bilin.Gerçekten değer mi diye sorun kendinize.Aslında değip değmediğini sorgulamaya başladığınız anda bir şeylerin yanlış olduğunu farketmeye başlamışsınız demektir.Aslında mesaj zaten size verilmiştir demektir.

Bu sebeple diyorum ya açın bütün duyularınızı.Bazen mesaj dünyanın öbür ucunda olan bir depremle,bazen tesadüfen önünüzde beliriveren bir kelimeyle,bazen biranda çıkan bir rüzgarla,bazen de ani ve istenmeyen bir şeyle gelir.

Bahaneler üretmeye son verip,kendinizin kıymetini bilin lütfen.Siz değerlisiniz.Değerinizi verirken bunu bencillikle karıştırmayın ama lütfen :)

*Deprem olduğunda sadece bir kişi ile helalleşmek istedim.O da ona giden bütün yolları bencilliğiyle kapattı.
Benim hakkım kimde kaldıysa helal olsun.Ama gönül kırgınlıklarımı buna dahil etmiyorum.Beni bilerek ve isteyerek kıran kimseyi affedemiyorum.Belki bir gün bir şey olur onu da öğrenirim.

Bu arada siz de bana hakkınızı helal edin!
Dualarınız,dilekleriniz ve varlığınız için çok teşekkür ederim her birinize!

Sergül Kato


2 sene önceki yazım için buraya tık tık

11 yorum:

  1. bakış açın çok güzel sergül, hayat bize o kadar çok şey söylüyor ki görmek isteyene.. sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Bu yazıyla Türkiye de çocukları nefret aşılayarak büyüttüklerini farkettim.

    YanıtlaSil
  3. o kadar dokunaklı bir yaz olmuş ki okurken insana bir ayna tutuyor sanki. çok teşekkürler kendinizi bize açıp bizi de kendimize getirdiğiniz için.
    yazı bittiğinde şunu düşündüm acaba sergül'ün kitabı çıksa postlarından derleme. tüm postlarını okumama rağmen alır mıyım yine de? ve sonra: evet yaa alırım, dedim.
    kendinize iyi bakın :)

    YanıtlaSil
  4. Yaşananlardan ders almak güzeldir. Bir de hiç yaşamıs olma ihtimalimiz varken tabi. Benim benzetmemdir bu: Bazen insan ruhsal olarak zehirlenir ve zehri kusması gerekir. İste bu manevi kusma yazı yazmaktır. Aynı su an sende olduğu gibi Sergül Ablacığım :)

    YanıtlaSil
  5. herkes yapamaz yüreğe dokunmayı, hem de uzaktan ve sadece kelimelerin gücüyle....Sen yaptin ve eminim daha uzun yıllar artan bir güçle yapacaksın. tam da buyuk sınavlardan geçerken geldi bu yazın ve gözlerim dolu okudum, aynı seyleri hissederek hem de.... umarım çıkarım bu sınavdan sağalım ve aldığım mesajı huzurla düşünecek vaktim olur....Haklisin kendimize deger vermeye daha erken başlasaydık keske....Sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Serrose,
    blogunu kısa süre önce takip etmeye başladım ama buradaki farklılık ilgimi çekti. şuan da da yazını okudğumda anladım ki ne kadar farklı insanlar olursa hayatında düşünmeni sağlayacak o kadar neden olur ki; düşünmek hayattaki en güzel şeylerden değil midir? hayatında daha nice mutlu günler olmasını dilerim.
    sevgilerle naz.

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel bir yazı Sergül Hanım... Helal olsun asıl sen helal etmelisin bence...

    YanıtlaSil
  8. Nefret duygusu insanın sırtında taşıdığı çuval dolusu ağırlık gibiymiş. Bu yükü indirmeden rahata ermek mümkün mü, o yüzden en güzeli unutmak, önemsememeye çalışmak. Ha kolay mı, hiç değil. Ama kendi sırtımda yük olacak bir nefretin bana faydası yok karşı tarafa da zararı yok. Olan kendine oluyor. Çok güzel yazmışsın...

    YanıtlaSil
  9. İçtenlikle yazılan her şey, okuyana dokunur. Senin bu yazdıkların da öyle içten ki.. Tebrikler.

    YanıtlaSil
  10. canım benim herşey daha güzel olur inşallah bundan sonra
    o kapıları kapatanı da boşver sen adımı atmışsın geri çevirmesi olumsuzluk değil bence
    senden yana helallik tamamadır..

    YanıtlaSil
  11. Bu sabah kafamda ayni dusuncelerle uyandim ben de, senin yazini da isaret olarak aldim :). Cok guzel yazmissin, eline saglik.

    YanıtlaSil

Vakit ayırıp fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler
Hakaret veya konu ile alakasız olmadığı sürece bütün yorumlar yayınlanır

Sevgilerimle
Sergül